Proiectul „Împreună decidem -Europa incotro ? Întâlnirea localităților infrățite  cu ocazia celei de a XV-a ediție a Zilelor comunei Acățari” a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”

 

 

Aplicabil pentru Măsura 2.1 "Infrățirea orașelor"

 

Participare: proiectul a permis întrunirea a 971 de cetăţeni, dintre care 750 originari din comuna Acățari (România), 45 din oraşul Beled (Ungaria), 30 din comuna Denesfa (Ungaria), 30 din comuna Edve (Ungaria), 30 din comuna Vasarosfalu (Ungaria), 30 din oraşul Vaja (Ungaria), 26 din comuna Komlo (Ungaria), 15 din oraşul Kasterlee (Belgia), 30 din comuna Modrany (Slovacia)

 

Locul/Datele: întrunirea a avut loc la ACĂȚARI, ROMÂNIA de la 18/08/2017 la  21/08/2017

 

Descriere succintă:

 

Ziua de 18/08/2017 a fost consacrată pentru primirea delegațiilor străine, deschiderea oficială a evenimentului, dineu festiv și programe artistice.

 

Ziua de 19/08/2017 a fost consacrată pentru Inaugurare Colțul înfrățirilor din comuna Acățari care conșine elementele specifice a fiecărei localități. A avut loc inaugurarea Parcului Înfrățirii unde au fost plantate copaci ai vieții pentru fiecare localitate înfrățită în parte. Deschiderea expoziției de pictură Eu așa văd viitorul UE

 

 

Ziua de 19/08/2017 a fost consacrată pentru discuțiile de masă rotundă, unde au fost dezbătute diferitele probleme referitor la Uniunea Europeană pe care le au partenerii în localitățlile lor, au fost discute tematici precum imigrația politicile UE și consecințele pe care o poate avea Brexitul. Totodată sa discutat și despre acecntuarea importanței tinerilor în luarea deciziilor.

 

Ziua de 19/08/2017 a fost consacrată pentru ședința festivă a delegațiilor unde au fost evaluate cele 4 zile de activități din cadrul proiectului, planurile pe viitoru și proiectele comune. A avut loc și o conferință de presă cu reprezentanții mass media.

 

 

Evenimentul a avut loc în localitatea Acățari, în perioada 18-21 august 2017

The project took place in Acatari, Mures county, Romania in the period of 19-21 august 2017. The project involved citizens of 9 localities of 4 countries (Romania, Hungary, Belgium, Slovakia). As a result of the project is that more than 700 people had the chance to meet, make new friendships and they could share their opinions, concerns and experiences regarding the future of Europe. During these days was inaugurated the corner of the twinned towns, the park of twinned towns in Roteni. We organized an exhibition with the drawings of the children from all the twinned localities about how I see the future of Europe..  During the round table discussions we tried to understand the specific issues of every country and every locality. We also changed ideas about the future of the European Union in the context of immigration, brexit and other topics. People had the chance to meet different kind of people with different backgrounds. An other important result is that the participants had the chance to get in touch with the local culture. 

The project took place in Acatari, Mures county, Romania in the period of 19-21 august 2017.The project involved citizens of 9 localities of 4 countries (Romania, Hungary, Belgium, Slovakia). As a result of the project is that more than 700 people had the chance to meet, make new friendships and they could share their opinions, concerns and experiences regarding the future of Europe. During these days was inaugurated the corner of the twinned towns, the park of twinned towns in Roteni. We organized an exhibition with the drawings of the children from all the twinned localities about how I see the future of Europe.. During the round table discussions we tried to understand the specific issues of every country and every locality. We also changed ideas about the future of the European Union in the context of immigration, brexit and other topics.People had the chance to meet different kind of people with different backgrounds. An other important result is that the participants had the chance to get in touch with the local culture. 

 

Tematica intilnirii a avut un impact major asupra participantilor din punct de vedere emotional si a cunostintelor si experientelor dobandite de-a lungul celor 4 zile. Au fost stabilite noi relatii de prietenie, au fost identificate noi domenii de colaborare intre autorităti si organizatii. Prin participarea la discutiile de masa rotunda au fost acumulate cunostinte necesare pentru o mai buna si accentuata participare la procesul de luare a deciziilor, prin activitati interactive, cu implicarea direct a participantilor. Nevoia de implicare a cetatenilor in politica si dezvoltarea socio-economica a fost accentuata de discutarea unor probleme actuale cu care se confrunta UE. S-a realizat ca tinerii trebuie sa dovedeasca ca este nevoie ca ei să se implice mai mult si vocea lor trebuie auzita de factorii de decizie. Invitatii si gazdele au partiipat activ la fiecare activitate implicandu-se in derularea acestora.

Mediul verde creat in urma înfiintarii parcului infratirii va dainui peste ani, pentru generatiile viitoare, simbolizand prietenia si solidaritatea celor care i-au sadit. De asemenea coltul infratirii va semnifica durabilitatea relatiilor, pentru generatiile ce vin. Acesta poate fi vizitat zilnic de catre orice persoana interesata.

Implicarea copiilor din gimnaziu din toate localitatile participante a dat proiectului o noua dimensiune construind un viitor mai sigur, bazandu-ne pe faptul cum anume vad copii nostri viitorul UE. 

Participarea la activitatile culturale din cadrul Zilelor comunei Acatari a contribuit la cunoasterea identitatii culutrale si nationale prin dimensiunea trans-europeana.

Prin mediatizarea evenimentelor la finalizarea activitatilor proiectului duce la o mai buna cunostere a relatiilor europene, a nevoii de implicare a cetatenilor si de combatere a fenomenului de indiferenta la ceea ce se intampla in jurul nostru. 

 

Activitatea 1. Infiintarea Coltului Infratirii.  Locul simbolizeaza reltiile de infratire intre partenerii implicati. Acesta contine drapelul si stema localitatilor, protocolul de infratire semnat, obiecte traditionale si poze reprezentative facute cu ocazia diferitelor intalniri.

Activitatea 2. Plantarea copacului vietii si infiintarea parcului prieteniei. In cadrul activitatii a fost infiintat parcul infratirii in localitatea Roteni din comuna Acatari. In parc au fost plantate pomi care reprezinta fiecare partener, cu o placa ce contine localitatea si tara de provenienta si care simbolizaza prietenia si solidalitatea eterna. 

Activitatea 3. Expozitia de pictura Asa vad eu viitorul Europei. Copii din scolile generale din fiecare tara si localitate partenera au pictat si desenat tablouri cu tematica asa vad eu viitorul europei. Picturile au fost expuse in cadrul centrului de sport si agrement din localitatea Acatari. Desenele au fost premiate cu diploma. Expozitia a fost deschisa timp de o saptamana si a fost vizitata de cca. 2000 persoane.

Activitatea 4. Masa rotunda - Europa incotro? - Au fost discutat starea actuala a UE, problemele si provocarile pentru fiecare tara partenera. A fost dicutata actualitatea participarii mai pronuntate ale tinerilor privind rezolvarea problemelor de actualitate precum imigratia, Brexitul, criza economica, etc.

Activitatea 5. Invitatii au participat zilnic la manifestatiile culturale din cadrul Zilelor comunei Acatari, editia XVII, concerte dansuri si obiceiuri populare, intalniri cu localnici. La eveniment au participat cca. 5000 persoane pe parcursul a 4 zile. 

Activitatea 6. Sedinta festiva a localitatilor partenere. Activitatea a fost organizat la sediul primariei comunei Acatari si au fost discutate teme precum posibilitatile de colaborare in viitor, domenii cu beneficii comune, proiecte de finantare comune. Au fost evaluate activitatile din cadrul proiectului. La final a fost sustinut un comunicat de presa.

Date privind participanti:

 Name of Organisation/municipalityCountryParticipants by target groupDisadvantaged participantsWomenMenTotal
below 3030-65above 65
COMUNA ACATARI Romania 750
Beled város önkormánzyata Hungary 45
OBEC MODRANY Slovakia 15
Gemeentelijk Murgesticomité KLT Belgium 15
Denesfa Polgarmesteri Hivatala Hungary 30
Edve Polgarmesteri Hivatala Hungary 30
Vasarosfalu Polgarmesteri Hivatal Hungary 30
VAja Varos Polgarmesteri Hivatala Hungary 30
Komlo Kozseg Onkormanyzati Hivatala Hungary 26
      392 366 204 15 568 403 971