Proiectul „ Întâlnirea orașelor înfrățite - Viitorul Europan multicultural ” a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”

 

Participare: proiectul a permis întrunirea a 520 de cetăţeni, dintre care 359 originari din comuna Acățari (România), 40 din oraşul Beled (Ungaria), 14 din comuna Denesfa (Ungaria), 14 din comuna Edve (Ungaria), 13 din comuna Vasarosfalu (Ungaria), 26 din oraşul Vaja (Ungaria), 24 din comuna Komlo (Ungaria), 16 din oraşul Kasterlee (Belgia), 14 din comuna Modrany (Slovacia)

 

Locul/Datele: întrunirea a avut loc la ACĂȚARI, ROMÂNIA de la 16/08/2019 la 18/08/2019

 

Descriere succintă:

 

Ziua de 16/08/2019 a fost consacrată pentru primirea delegațiilor străine, deschiderea oficială a evenimentului, dineu festiv, expoziția de fotografii Așa văd EU omul de lângă mine și programe artistice.

 

Ziua de 17/08/2019 a fost consacrată pentru prezentarea rețetarului Cavalcada gusturilor europene, conținând rețete din fiecare localitate înfrățită. A avut loc discuția de masă rotundă, unde au fost dezbătute diferitele probleme referitor la Uniunea Europeană pe care le au partenerii în localitățlile lor, au fost discute tematici precum imigrația, solidaritatea, euroscepticismul, politicile UE, consecințele pe care o are Brexitul și rezultatele alegerilor în parlamentul Uniunii Europenee.

 

 

Ziua de 18/08/2019 a fost consacrată pentru programe culutrale, artistice și de folclor.

Sedința festivă a delegațiilor unde au fost evaluate cele 3 zile de activități din cadrul proiectului, planurile pe viitoru și proiectele comune.

 

The project took place in Acatari, Mures county, Romania in the period of 16-18 august 2018.
The project involved citizens of 9 municipalities of 4 countries (Romania, Hungary, Belgium, Slovakia).
As a result of this project more than 600 people could had the chance to meet, make new friendships and to deepen the relations. During the round table discussions every participant presented the specific problems of their community regarding the European Union, and concerns regarding the top issues like the growing euro-skepticism, the situations after the European elections, migration and growing nationalism.
The project included a photo exhibition and with the topic This is how I see the people near me. The exhibition included photos from every municipality showing different people in all kind of life situations, joy, sadness, work and fun.
An other interesting activity of the project was the editing and publishing of the recipe booklet including two recipes from every twinned town.
The cultural events created the opportunity to present our culture to every participant and spread the values of every nation.
It was a great opportunity for the participants to get to know each other through culture, gastronomy and discussions.

 

Tematica aleasă a avut un impact important asupra participanților invitați atât emoțional cât și experiențelor și cunoștințelor dobândite de-a lungul celor 3 zile. Au fost identificate noi domenii de colaborare și au fost stabilite noi relatii de parteneriat. În cadrul discuțiilor de masă rotundă și dezbaterilor cetățenești au fost discutate modalitățile de implicarea tinerilor și consolidarea ideii de unitate și apartenența la comunitatea europeană, în contextul brexitului, euroscepticismului în creștere și creșterea puterii partidelor naționaliste.
Proiectul a celebrat dieversitatea și în contextul gastronomiei, prin editarea și publicarea rețetarului cu diferite mâncăruri din toate localitățile înfrățite. Totodată participanții din localitățile înfrățite au participat la activitatea de gătire de guiaș și alte mâncăruri în cadrul evenimentului numit Cavalcada gusturilor europene, astfel consolidând prieteniile între participanți
Persoanele care sau oferit ca voluntari în organizarea activităților este o valoare adăugată a proiectului. Din partea lor, este un angajament al consolidării unității și solidarității europene.
Organizarea expoziției foto a contribuit la cunoașterea cetățenilor Uniunii Europene în diferite ipostaze ale vieții, și a contribuit la înțelegerea diversității a diferitelor culturi și persoane care alcătuiesc uniunea.
În cadrul ședinței festive au fost identificate modalitățile de colaborarea viitoare atât în domeniile culturii căt și a educației.
În totalitate proiectul considerăm că a contribuit la consolidarea ideilor principale a Uniunii Europene precum diversitatea culturală, solidaritatea și frăția între națiuni.

 

Activitatea 1: Așa văd EU omul de lângă mine – Fețe și momente din UE, expoziție foto.
A cunoaște omul de lângă noi în diferite momente ale vieții, fericit și trist, muncind, distrându-se.Poze de album - ne acceptăm reciproc, acceptăm cultura, tradițiile, diferența, culoarea omului de lângă noi. Aste ne face să fim deosebiți, mai toleranți și deschiși.
Fotografii complete despre lumea specifică, necosmetizată a celor 11 localități înfrățite.
Activitatea 2: Masă rotundă - Sa discutat despre starea actuală a UE, probleme generale și specifice a fiecărei țări participante. Rezultatele alegerii parlamentare europenee, Brexitul, migrația, lipsa de solidaritate dintre membrii Uniunii Europene.
Activitatea 3: Cavalcada gusturilor și aromelor Europene – rețetar cu mâncăruri și dulciuri specifice localităților înfrățite.
În cadrul activității a fost elaborat un rețetar cu mâncăruri specifice a fiecărei localități înfrățite care a fost publicat în cadrul programului.
Un rezultat al activității este o publicație și faptul că cunoaștem localitpție înfrățite și prin cultura gastronomică diversificată.
Activitatea 4: Participare zilnică la manifestările culturale organziate cu ocazia întâlnirii localităților înfrățite. Prezentări culuturale, muzică populară, dansuri tradiționale, muzică ușoară. Concursuri ale detașamentelor de pompieri din zonă, întâlniri cu localnicii, stabilirea de noi prietenii, etc. Estimăm că au participat a cca 2500-3000 de persoane pe parcursul celor 3 zile, evenimentul fiind popularizat pe intreaga vale a râului Niraj, pe cursul căreia este situată localitatea Acățari.
Activitatea 5: Ședința festivă a localităților partenere - Organizat în sala de ședințe a primăriei Acățari. Teme discutate: posibilități de colaborare și identificarea domeniilor cu beneficii comune, proiecte de finantare comune, evaluarea activităților din cadrul proiectului, planuri de viitor și conferință de presă.