17 June 2022

ROMÂNIA                                                                              Vizat,

JUDEŢUL  MUREŞ                                                          Secretar general          

CONSILIUL LOCAL ACĂȚARI.                                        Jozsa Ferenc

      

PROIECT

         H O T Ă R Â R E A     nr. ______                 

         din _____________________ 2022

privind aprobarea indicatorilor tehnico economici și a cofinanțării pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani

  

 

Consiliul Local al comunei Acățari, întrunit în şedinţă ordinară de lucru, la data de _______________

Văzând expunerea de motive a Domnului primar şi avizul comisiilor de specialitate,

Având în vedere:

-          Referatul de aprobare nr.4277 din 17 iunie 2022

-          Raportul Compartimentului de specialitate, inregistrat la nr. 4284 din 17 iunie 2022

-          Prevederile art.8 alin.3 lit.a, d, coroborat cu art.10 alin.5 şi alin.6,  art. 28 alin.2¹ şi art. 52¹ din  Legea nr.51/2006, privind serviciile comunitare de utilităţi publice, Republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art.3 lit.x, art.10 alin.1 lit.b, art.17 alin.1 şi art.22 alin.2 din Legea nr.241/2006, privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, Republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

-          Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare nr.22/202.662 încheiat la data de 05.03.2010, între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureş şi Compania Aquaserv SA Tg. Mureş,

-          Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureş”, aprobat prin Hotărârea Consiliului local nr….din data de ……

-          HCL nr.____/privind calitatea de membru ADI Aqua Invest Mures a UAT______

 

În temeiul prevederilor art.89 - 91, art.129 alin.2 lit.c şi d, art.129 alin.6, precum şi art. 129 alin.7 lit.n din OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ,  coroborat cu art.7 alin.13 din Legea nr.52/2003, Republicată, privind transparenţa decizională în administraţia publică

 

 

 

HOTĂRĂŞTE:

 

Art.1. Se aprobă Studiul de fezabilitate al Proiectului nemajor Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani și indicatorii tehnico-economici ai investiției aferente comunei Acățari, dupa cum urmeaza:

Valoarea totala a investitiei ( preturi curente, conform devizului general)    14.297.399 lei

din care constructii- montaj  10.703.507 lei

13, 685 km de retele de apa potabila

Art.2. Se aprobă cofinanțarea Proiectului nemajor Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani din bugetul local în valoare de . 268.792 lei (preturi curente, conform devizului general).

Art.3. Se acordă mandat reprezentantului Comunei Acățari în Adunarea Generală a Acționarilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureș, de a vota ”pentru” aprobarea Studiului de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai investiției, din anexa, privind Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani .

Art.4.  Compartimentele de specialitate din cadrul aparatului propriu al Consiliului local al comunei Acățari , vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

 

 

 

                                                            Primar,

                                                            Osvath Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROMÂNIA,

JUDEŢUL MUREŞ

PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI

Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro,  www.acatari.ro

 

          Nr. 4277/ 17 iunie  2022
                                                           

                    

                                            Referat de aprobare

privind aprobarea indicatorilor tehnico economici și a cofinanțării pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani

 

 

A.    Consideratii generale privind Proiectul

Prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Mures in perioada 2014-2020, finantat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, urmează sa se realizeze investitii in sistemele de alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate .

Proiectul regional in judetul Mures are la baza MASTER PLANUL PENTRU SECTORUL DE APĂ ŞI CANAL JUDEŢUL MURES, revizia 7 din iulie 2014, respectiv Lista Investitiilor Prioritare revizia 2015/2016 reactualizat in 2020( revizia nr.11).

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) este continuatorul POS Mediu 2007-2013 in România si abordeaza doua din cele cinci nevoi de dezvoltare identificate la nivel national: infrastructura si resursele.  Acest  program are ca obiectiv global: „Dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu, energie si prevenirea riscurilor la standarde europene, în vederea crearii premiselor unei cresteri economice sustenabile, în conditii de siguranta si utilizare eficienta a resurselor naturale”

Principalele obiective ale Proiectului sunt:

Asigurarea alimentarii cu apa potabila in majoritatea localitatilor cu populatie mai mare de 50 de locuitori
Colectarea și epurarea apelor uzate urbane pentru toate aglomerările mai mari de 2.000 l.e. (locuitori echivalenti);
Consultantul Ramboll a întocmit Studiul de fezabilitate în concordanță cu cerințele de formă și de conținut ale Ghidului solicitantului, condiții specifice de accesare a fondurilor. Procesul de pregătire este un proces iterativ, care se finalizează prin acordul factorilor implicați (notă de aprobare din partea Serviciului de Programare și Pregătire Proiecte din cadrul AM POIM) asupra gradului de maturitate a proiectului.

 

B.     Necesitatea demarării proiectului nemajor

Compania Aquaserv S.A. și-a reconsiderat o serie de priorități, cuprinzând obiective de investiții de realizat, pentru care resursele proprii disponibile nu sunt suficiente. Parte din aceste priorități sunt importante în aceeași măsură și pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene fiind în strânsă legătură cu demonstrarea functionalității investițiilor realizate deja prin POS Mediu.

În privința acestor investiții soluțiile tehnice sunt clare și anticipăm faptul că sunt realizabile până la sfârșitul anului 2023, în condiții normale.

Pentru realizarea acestor investiții  Compania Aquaserv SA dorește să promoveze în cadrul programului POIM două proiecte nemajore (suma valorii acestora nu depășește 50 mil Euro), unul cuprinzând investițiile aferente localitatilor Crăciunești, Foi, Ciba, Nicolești, Cinta, Tirimioara, Cornești din UAT Crăciunești, Stejeriș, Acățari și Murgești din UAT Acățari pentru zona Crăciunești–Acățari, respectiv Bereni, Bara, Maia, Drojdii, Eremieni din UAT Bereni, Măgherani, Torba, Șilea Nirajului pentru UAT Măgherani în valoare de aproximativ 22 mil. euro si al doilea cuprinzând investițiile pentru aducțiunea STAP Luduș-Miheșu de Câmpie, inclusiv investițiile pentru retelele de distributia apa potabilă aferente  localităților Sânger (UAT Sânger), Tăureni (UAT Tăureni), Zau de Câmpie (UAT Zau de Câmpie), Miheșu de Câmpie (UAT Miheșu de Câmpie), Șăulia (UAT Șăulia) si Grebeniu de Câmpie (UAT Grebenișu de Câmpie în valoare estimată de 23 mil euro.

 

C.    Cerintele Ghidului Solicitantului

Aplicatia de finantare care urmeaza  a fi elaborata de catre asistenta tehnica angajata, trebuie sa se conformeze prevederilor Ghidului Solicitantului, atat din punct de vedere al formei cat si mai ales cel al continutului.

Studiul de fezabilitate constă în studii tehnice, financiare şi instituţionale, reprezentând un concept preliminar necesar pregătirii Aplicației de finanţare. Acesta trebuie întocmit potrivit cerinţelor directivelor şi legislaţiei românești în domeniu (în special HG 907/2016, privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările și completări ulterioare,după caz), corelat cu cerinţele Ghidului disponibil pe site-ul AM POIM, și ale Aplicației de finanțare din Regulamentul nr. 207/2015.

Pentru întocmirea Aplicației de finanțare, sunt necesare următoarele documente, în lipsa cărora Proiectele nu sunt eligibile:

 

·         HCJ/HCL-uri ale UAT-urilor care au prevăzute investiţii finanţate prin POIM privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici ale investitiilor care urmeaza a se realiza in UAT si care vor deveni proprietarii viitoarelor mijloace fixe care se creaza prin Proiect

·         Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor ADI privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului (Studiului de fezabilitate, inclusiv indicatorii tehnico-economici ai proiectului)

·         Planul anual de evoluţie a tarifelor (conform rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu) aprobat prin hotărâre de ADI

·         Planul de acţiune pentru preluarea operării serviciilor de către Operatorul Regional

 

 

D.    Ratele de cofinanțare a proiectelor

Pentru proiectele finanţate prin Obiectiv Specific 3.2, sursele de finanțare se asigură după cum urmează:

În conformitate cu regulile specifice proiectelor generatoare de venituri, această structură de finanţare menționată se aplică necesarului de finanţare (funding-gap) calculat pe baza rezultatelor analizei cost-beneficiu, diferenţa (non-funding gap) până la incidenţa totalului de costuri eligibile urmând a fi suportată de către Operatorul Regional.

In acest caz                 94% necesar de finanțare, ( funding-gap), compusă din

85% Fondul de Coeziune, 13% buget de stat şi 2% buget local

                        6% finanțare din partea Operatorului Regional (non-funding gap)

 

E.     Concluzii

Având în vedere perioada de derulare a proiectului, respectiv termenele stabilite în acesta, propunem adoptarea în regim de urgență a acestor hotărâri.

In acest sens propunem:

1.      Aprobarea indicatorilor tehnico-economici ale investitiilor care se realizeaza la nivel de UAT-ului, inclusiv Consiliul Judetean Mures Anexa 1 la prezenta.

2.      Aprobarea cotei de cofinanțare suportate din bugetele locale în procent de 2% din valoarea necesarului de finanțare ( funding-gap) adica de 1,88% din valoarea totală a investiției, in suma de 268.792 lei

 

Primar,

Osvath Csaba