22 November 2013

ROMÂNIA,

JUDEŢUL MUREŞ

PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI

Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro,www.acatari.ro

 

Nr. din 15 octombrie 2013

 

 

 

 

PROCES – VERBAL

al şedinţei Consiliului local Acăţari din 18 octombrie 2013

 

 

 

 

  Încheiat azi în data de 18 octombrie 2013 co ocazia şedinţei ordinare a Consiliul local Acăţari.

  Sunt prezenţi: Osvath Csaba – primarul comunei, Kereszturi Istvan – viceprimarul comunei şi următorii consilieri: Ciatlos Gyorgy, Magyari Zoltan, Menyhart Balint, Nagy Erno, Nam Vilmos, Paizs Sarolta, Simon Gyorgy, Szabo Lorand Laszlo, Varga Gheorghe, Voniga Ladislau, Toth Emese Zsuzsanna- consilier al primarului, Fulop Robert – contabilul comunei, Kocsis Robert - consultant

  De la şedinţă lipseşte domnul consilier Pecsi Domokos consilierul din satul Găieşti.

  Invitatul  la şedinţă este doamna Nemes Melinda administratorul firmei Sc.Colorantul S.R.L urmând a fi discutat cererea nr. 33/2013,adresată consiliului local de către firma respectivă.

  Preşedintele de şedinţă domnul Nam Vilmos prezintă ordinea de zi pentru şedinţa de azi care cuprinde următoarele puncte:

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.
  2. Proiect de hotărâre privind implementarea proiectului Dotarea căminelor culturale din localităţile Acăţari, Roteni şi Văleni cu mobilier şi aparatură pentru sonorizare.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat între Primăria comunei Acăţari şi Asociaţia Raza de Soare – Napsugar Jolet Egzesulet în vederea implementării proiectului Dotarea căminelor culturale din localităţile Acăţari,Roteni şi Văleni cu mobilier şi aparatură pentru sonorizare.
  4. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită al autoturismului MS- 08-BRM Asociaţiei Prosperitatea raza de Soare.
  5. Proiect de hotărâre privind aderarea comunei Acăţari la Reţeaua Carpatină KESZ.
  6. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local în comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii educaţiei.
  7. Proiect de hotărâre privind însuşirea raportului de evaluare pentru stabilirea preţurilor de pornire la licitaţie pentru bunurile stabilite în HCL nr.54/2013.
  8. Discutarea cereii nr.33/2013, adresată Consilului Local de către SC.Colorantul SRL
  9. Discutarea solicitării Consiliului judeţean Mureş, privind posibilitatea transmiterii obiectivului de investiţie- Staţia de sortare Acăţari.

10.  Discutarea adresei Consiliului jud.Mureş, privind aderarea comunei Crăciuneşti la SPCLEP Acăţari.

11.  Întrebări, interpelări.

 

  Se supune la vot

  Pentru: 11

  Împotrivă: 0

  Abţineri: 0

- Primul punct discutat la şedinţa de azi este punctul 8 la solicitarea  invitatului Nemes Melinda.

  Primarul:Vă aduc la cunoştinţă încă o dată cazul firmei SC.Colorantul SRL,

  D-na Nemes:Noi considerăm că data trecută problema staţiei de epurare nu a fost prezentat suficient de clar. Legea  mă obligă la necesitatea staţiei de epurare la pensiuni.

Doamna Nemes prezintă,descrie cum ar trebuii să fie o staţie de epurare- prezentare technică.

Directia Apelor Romăne recomandă o astfel de staţie.

  Primarul:Rog pe consilieri să analizeze problema şi să o trateze cu maximă seriozitate, problema să fie rezolvată.

  D-na Nemeş: dau exemplu probleme asemănătoare ca Corunca, Păsăreni, Bălăuşer

În activitatea  unei firme o astfel de staţie de epurare este un lucru normal,deci trebuie să existe.

Nu e cu putiţă ca o astfel de staţie să funcţioneze cu staţia de epurare a vecinului fiindcă capacitatea acestora nu e suficient pentru cele doua, nu se poate realiza acest lucru din punct de vedere technic.

D-na Nemeş prezintă schiţe: aceasta staţie s-ar aşeza lângă pomi, iar conducta s-ar prelungii până în râul Niraj.

Staţia de epurare ar fi o metodă ecologică, ţeava s-ar afla sub pământ cu un metru,iar Direcţia apelor române ar face verificări anuale.

  Primarul:Explic amănunţit că şi data trecută acestă problemă a fost prezentat consilierilor. Cer părerea consilierilor.

  D-na Nemes explică în continuare amănunţit că singura rezolvare ar fi varianta epurării în şanţ sau în răul Niraj.

  Consilierul  Stejerişului Simon Gyorgy întreabă ce zice direcţia apelor.

  D- na Nemeş explică încă o dată.

  Consilierul Acăţariului Szabo Lorand vine cu o propunere înfiinţarea unei fose septice  după gard la vecinul de lângă. Pensiunea Nemeş este un lucru important pentru această comună,aduce profit comunei deci ar fi un lucru important ca să obţină avizele necesare funcţionării.

  Consilierul satul Murgeşti Nam Vilmos explică că el nu e împotriva pensiunii.Cănd la pensiunea Nemes sa făcut forarea puţului, au săpat o groapă de 1,5 m, brazii vechi de peste 50 de ani s-au uscat  el nu a făcut nici o plângere,iar domnul Nemes Samuel a avut intenţia ca să facă plângere la adresa lui fiindcă castelul se afla într-o stare avansată de degradare.

  Reiese că părţile s-au ameninţat reciproc.

  D- na Nemeş oferă 50 de brazi pentru plantaţie şi astuparea gropilor formate cu pământ roditor.

  Părţile cer respect reciproc unul de la altul.

  Consilerul Nam Vilmos explică ca în momentul de faţă castelul se află sub autoritatea primăriei Acăţari,el ar dorii o relaţie bună şi mai mult respect faţă de vecinii SC.Aramis şi Primăria din partea vecinului.

  D-na Nemes explică că nu de aceea sa mutat de la oraş ca să aplece capul în faţa cuiva, promite rezolvarea problemei şi aplanarea conflictului.

  Kereszturi Istvan ar dori rezolvarea problemei şi împăcarea părţilor, el zice că raţele se scaldă în balta formată.

  Consilierul Nam Vilmos cere explicaţia despre uscarea brazilor.

  Primarul propune ca să fie cerută opinia  unor specilaişti geologi. Ar fi bine să ne uităm în ochi, ar trebuii să reflectăm un pic asupra problemei, şi nu cu orice preţ să sprijinim iniţiativa depusă de SC. Colorantul SRL..

  Conlierul Nam Vilmos arată poze despre gardul proşcat cu noroi, despre brazii uscaţi.

  Primarul crede că consilierul Nam ştie mai bine problema. Primarul nu s-a dus la faţa locului din respect pentru ambele părţi, totodată ţine să menţioneze că pe el nu a chemat-o nimeni, nimeni nu a cerut părerea dânsului referitor la această problemă.Îndeamnă părţile ca să aibă mai mult respect unul faţă de celălalt, invită pe ei la sediul primăriei insistând ca usa lui e deschis pentru toată lumea. Face o propunere pentru d-na Nemes ca dânsa să facă ordine în acel loc,explicănd că dacă ne ascundem după deget nu rezolvăm problema.

Tot satul aşteaptă rezolvarea problemei de la donmul primar,primarul totodată recunoaşte că pensiunea aduce un plus de beneficiu pentru comună. Primarul cere opinia consilierilor iar d-na Nemeş îi dă dreptate.

  Primarul ar dori ca cei doi să se înţeleagă odată, aplicănd proverbul bun vecin- bun prieten.

  D-na Nemes nu crede că e posibil.

  Primarul cere de la d-na Nemes câteva rânduri despre activitatea pensiunii, să înregistreze piscina pentru că altfel responsabilitatea cade pe umerii primăriei şi  primarul o să fie de vine că închide ochii la această problemă. Normalitatea cere ca lucrurile să intre în făgaşul ei normal şi legal iar acest lucru ar fi posibil dacă părţile ar trata pozitiv această problemă.

  Consilierul Szabo Lorand cere depunerea activitaţii pensiunii fiindcă acest lucru nu e complicat după opinia dânsului.

   Primarul insistă în continuare ca totul să între în perfectă legalitate şi să înceapă demersurile legale în ceea ce priveşte pensiunea şi bazinul de înot.

Într-un final pensiunea începe demersurile ca să intre în perfectă legalitate, primeşte undă verde.

  Se supune la vot propunerea.

  Pentru : 11

  Împotrivă : 0

  Abţineri : 0

- Se trece la discutarea punctului unu privind rectificare bugetului

Contabilui Fulop Robert face cunoscută problema

Suma de 22000 lei e venit suplimentar din care – 2000 lei pentru renovarea clădirilor

-  20000 lei pentru secţiunea dezvoltare

Primarul adaugă că vine sfărşitul anului, cetăţenii plătesc impozitele, face cunoscută faptul că primăria a primit o donaţie cu destinaţie în valoare de 30000lei de la o firmă privată care ar trebuii acceptată.

  Se supune la vot

  Pentru : 11

  Împotrivă : 0

  Abţineri : 0

- Se trece la discutarea punctului doi privind implementarea proiectului Dotarea căminelor culturale din localităţiile Acăţari, Roteni şi Văleni cu mobilier şi aparatură pentru sonorizare.

  Kocsis Robert explică că acest lucru ar fi posibil din proiect Leader.Luni predă proiectul în valoare de 118,206 lei, explică faptul că numărul populaţiei al acestor trei sate face posibil ca satele sa se încadreze în proiect.

  Primarul adaugă că nu e necesar proiectul şi nu sunt alte cheltuieli în plus la diferite studii,avize etc., e necesar numai o cerere de ofertă, ţelul să fie bine definit, realizarea paramentilor.

  Se supune la vot

  Pentru : 10

  Împotrivă : 0

  Abţineri : 0

- Se trece la punctul trei privind aprobarea acordului de parteneriat între primărie şi Asociaţia Raza de Soare – Napsugar Emberjoleti Egyesulet  în vederea implementării proiectului din punctul doi.

  Kocsis Robert prezintă propunerea privind activitatea culturală, înfiinţarea unui acord de parteneriat între Primăria comunei şi Asociaţia Raza de Soare privind buna gestionare  a proiectului. Explică că ghidul nu este obligatoriu dar la evaluare se dau puncte în plus.

  Consilierul Szabo Lorand dă un sfat ca să aibă grijă de ceea ce beneficiază după proiect.

  Kocsis Robert citează din ghid că trebuie să avem grijă de ceea ce beneficiem de după proiect.

  Primarul aminteşte de exemplul deşeurilor de acum 5 ani care a fost cerinţa U.E. Implicarea organizaţiilor nonguvernamentale care la noi încă nu e aşa de răspândit exemplu Ungaria, Italia, Olanda unde fără organizaţii nonguvernamentale nu există administraţie.

  Primarul atrage atenţia consilierilor că vine sfârşitul anului iar ceea ce am propus la începutul anului ar trebui să ne străduim să ducem la bun sfârşit şi să nu abatem de la ţelul propus.

  Viceprimarul Kereszturi Istvan întăreşte ideea că orice comună are nevoie de o organizaţie nonguvernamentală în cazul nostru această asociaţie este asociaţia  Raza de Soare,iar încetul cu încetul se văd roadele acestei munci iar asociaţia găseşte locul în comunitate ca în alte ţări civilizate.

  Se supune la vot

  Pentru : 10

  Împotrivă: 0

  Abţineri : 0

- Se trece la punctul patru privind darea în folosinţă gratuită al autoturismului MS – 08 – BRM  Asociaţiei Prosperitatea Raza de Soare.

  Primarul informează pe consilieri că primăria a primit de la Institutul de meteorologie două autoturisme Dacia care încă nu sunt înscrişi în circulaţie ar trebui recondiţionat un pic, puşi în circulaţie iar după aceea ar trebui predeţi cu contract de comodat  asociaţiei.

  Consilierul Nam Vilmos întăreşte spusele primarului şi se supune la vot

  Pentru : 10

  Împotrivă : 0

  Abţineri : 0

- Se trece la punctul cinci privind aderarea comunei Acăţari la Reţeaua Carpatină KESZ.

  Kocsis Robert prezintă organizaţia Tabula, propunerea vine din Ungaria.Această reţea cuprinde Ungaria, Sf.Gheorghe, Ucraina şi Kecskemet.

În acest proiect este vorba despre ajutorarea bătrânilor, organizarea anumite activităţi, excursii etc.

Este un proiect european,gratis,este nevoie de un parteneriat şi capitalul comun s- ar împătţii între membrii KESZ.

  Primarul consideră că e mai bine să facem parte din acest proiect decât să stăm depoparte, am putea culege roadele acestui proiect în viitorul apropiat.

  Se supune la vot

  Pentru: 10

  Împotrivă : 0

  Abţineri :0

- Se trece la punctul şase privind desemnarea reprezentantului Consiliului local în comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii educaţiei.

  Primarul explică despre ce e vorba.Această comisie a existat şi anul trecut având ca membru pe primar, vicsprimar şi pe consilierul Nam Vilmos. Primarul propune ca şi pentru anul în curs comisia să aibă aceeaşi membrii. Propune pe consilierul Nam Vilmos argumentând că timpul dânsului permite să se ocupe şi de acest lucru.

  Se supune la vot

  Pentru: 10

  Împotriv: 0

  Abţineri:0

- Se trece la punctul şapte privind însuşirea raportului de evaluare pentru stabilirea preţurilor de pornire la licitaţie pentru bunuri satbilite în HCL nr.54/2013.

Fiind vorba despre o- autospecială PSI – 13,400lei

  - autogeder DZ99A-5-4 – 17800 lei

  -buldoexcavator Belarus BH 65 M – 9800 lei

A fost întocmit un raport de evaluare de către un evaluator iar acum ar urma licitaţia.

  Consilierul Nam Vilmos întăreşte faptul că da întreadevăr ar trebui vândute.

  Primarul atrage atenţia consilierilor că nu e nici un secret în acest demers iar dacă vreunul dinre ei cunoaşte pe cineva care ar fi interesat de acest lucru este liber să o informeze.

  Se supune la vot

  Pentru: 10

  Împotrivă:0

   Abţineri:0

- Se trece la punctul nouă privind discutarea solicitării Consiliului judeţean Mureş, privind posibilitatea transmiterii obiectivului de investiţie – staţie de sortate Acăţari.

Primarul informează pe consilieri că proiectul se apropie de sfârşit şi avem un protocol cu Consiliul Judeţean Mureş iar totul o să fie predat autorităţilor judeţene.. În acest sens nu trebuie să existe o hotărâre a consiliului,e de ajuns o simplă informare. Staţia de colectare selectivă a deşeurilor va fi predat Consiliului Judeţean cu anumite condiţii puse de primăria Acăţari una dintre condiţii fiind redevenţa.

Va fii pus sub licitaţie.Noi primăria am avut detule probleme cu acest proiect, alte primării s-au sustras sub această povară, respect pentru cei care au stat lângă noi, m-au sprijinit.Se va ţine o conferinţă de presă despre aceşti cinci ani unde vor fi invitaţi şi cei de la cons.jueţean

Colectarea selectivă a deşeurilor a fost un pas spre civilizaţie, a fost benefic comunei chiar şi copii mici s-au obişnuit cu acest lucru.

- Se trece la punctul zece privind discutarea adresei consiliului judeţean Mureş, privind aderarea comunei Crăciuneşti la SPCLEP Acăţari.

  Primarul reaminteşte consilierilor că el ar fi vrut ca cest lucru să se întâmple cu ani în urmă, fiindcă în anii precedenţi au fost dăţi când cetăţenii au intrat la noi în primărie şi au  vrut să se beneficieze de serviciile SPCLEP Acăţari însă nu au avut cum fiindcă aparţineau de SPCLEP Mureş.

  Primarul informează pe cei prezenţi că acest lucru ne-ar aduce un plus de lucru pentru că asta nu înseamnă un venit suplimentar, numărul personalului ar rămâne neschimbat.

  Primarul întreabă pe cei prezenţi dacă cineva are ceva împotrivă.

  Nimeni nu are nimic împotrivă.

  Acest fapt o să fie benefic cetăţenilor fiindcă e aproape, se pot exprima în limba lor maternă, o să fie mai aproape de domiciliul lor. Dacă tratăm acest lucru din punct de vedere regional este un lucru benefic şi putem considera că este o regionalizare parţială în beneficiul cetăţeanului.

  Gheorghe Doja o să fie aderat la SPCLEP Ungheni.

  Primarul regretă faptul că primăria Crăciuneşti nu şi-a dat seama de acest lucru încă de la început.

 

  Nefiind alte intervenţii din partea consilierilor, preşedintele de şedinţă mulţumeşte pentru participare  considerând încheiate lucrările şedinţei de azi.

 

 

 

 

  Preşedintele de şedinţă  Secretar

  Nam Vilmos   Jozsa Ferenc