Satul Roteni a existat înainte de anul 1331, fapt care reiese din cercetările arheologice. În via „Gagyhegy”, s-au găsit dovezi care atsetă faptul că zona a fost locuită chair în secolul XIII. Acestea sunt nişte obiecte arheologice descoperite în urma lucrărilor agricole, de asemenea, un vas ceramic celtic care este păstrată de biserica reformată din sat.

Datorită faptului că satul se situează într-o vale, în mijlocul ei s-a format o piaţă largă. În locul pieţei era cândva mlaştină înconjurată de ferigă. Deasupra caselor se înalţă turnurile bisericilor, una reformată, cealaltă ortodoxă. Biserica reformată se vede de la distanţă, datorită faptului că a fost construită pe un deal. Biserica ortodoxă se află în centrul satului la colţul străzii „Kiraly”.

În prezent în satul Roteni funcţionează o grădiniţă şi o şcoală. Târgurile sezonale ţinute în această localitate erau renumite încă din vremea lui Apafi Mihaly, principele Transilvaniei, care a conferit acest drept comnunităţii.

Şi astăzi trăieşte tradiţia confecţionării din rogojină a obiectelor artizanale şi învelişurilor de scaune. Datorită faptului că papura se găseşte în regiuni băltoase, bărbaţii satului au fost nevoiţi să depună eforturi mari pentru a procurarea acestora.

Confecţionarea învelişurilor pentru sacune era, de asemenea, foarte răspândită şi constă în învelirea unei rame cu rogoz. Satul Roteni este foarte ataşat şi astăzi de obiceiurile şi tradiţiile populare, iar şi-a păstrat ordinea şi disciplina strămoşească.
Bibliografie: Meleg Nóémi Ildikó, Tradiţiile populare din satul Roteni şi includerea lor în educaţia şcolară şi bisericească