01 February 2022
ROMANIA
JUDEŢUL MUREŞ Vizat,
PRIMĂRIA COMUNEI Secretar
ACĂŢARI Jozsa Ferenc
P R O I E C T D E H O T Ă R Â R E
privind probarea diminuării suprafetei imobilului- teren-înscris in proprietatea publică a comunei Acățari.
Primarul comunei Acăţari,
Având în vedere referatul de aprobare a Primarului comunei Acățari nr.682/2022 , și raportul compartimentului de resort nr.687/2021,
Conform prevederilor din partea V: Reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale din Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019, privind Codul administrativ,
În conformitate cu prevederile:
- Legii nr.7/1996,republicată, privind cadastrul și publicitatea imobiliară,
- Ordinul 700/2014,privind adprobarea Regulamentului de avizare,recepție și înscriere în evidențele cadastru și carte funciară,
Văzând documentația cadastrală întocmită de SC Apulum Geo-Gis,
Ținând cont de prevederile art.7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică,republicată,cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.136 alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019, privind Codul administrativ,
P r o p u n e:
Art.1.Se aprobă diminuarea suprafeței de teren de la 32.000 mp, cum este înscris în anexa nr.9,poz.175 (Islaz comunal Roteni) din HGR nr.964/2002, privind atestarea domeniului public al judeţului Mureş,precum şi al municipiilor ,oraşelor,comunelor din judeţul Mureş, la suprafața de 21.773 mp,suprafață care rezultă din măsurătorile topografice.
Art.2.Se mandatează Primarul comunei Acățari să semneze în fața notarului public, în formă autentică, diminuarea prevăzută în art.1.
Art.3. Prezenta se aduce la cunoștință publică,conform prevederilor legale și se comunică cu:
- Instituției Prefectului Județului Mureș
- Primarului Comunei Acățari
Primar,
Osvath Csaba
ROMÂNIA,
JUDEŢUL MUREŞ
PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI
Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro, www.acatari.ro
Nr. 682 / 1 februarie 2022
REFEREAT DE APROBARE
privind probarea diminuării suprafetei imobilului- teren-înscris in proprietatea publică a comunei Acățari.
Domeniul public al judeţului Mureş, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Mureş a fost atestat prin Hotărârea Guvernului nr.964/2002. Hotărârea Guvernului a fost emisă în aplicarea dispoziţiilor art.21, alin.(3) din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.
Față de anul 2002, când a fost aprobat prin HCL atestarea domeniul public al comunei Acățari, până în prezent au fost constatate numerose erori/inexactități.
O astfel de inexactitate s-a observat și la poz,175 din anexa nr.9,unde este trecut teren în suprafață de 3,26 ha (32.000 mp) ,iar din măsurările topgrafice a rezultat suprafața de 21.773 mp.
Având în vedere că Instituția dorește întabularea acestui teren în cartea funciară, este nevoie de diminuarea suprafeței la suprafața reală stabilită efectiv la măsurările topografice.
Pentru a putea diminua suprafața, este nevoie de Hotărârea Consiliului local privind aprobarea diminuării suprafeței și mandatarea Primarului pentru a semna în fața notarului public, în formă autentică,acordul cu această diminuare.
Primar,
Osvath Csaba
ROMÂNIA,
JUDEŢUL MUREŞ
PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI
Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro, www.acatari.ro
Nr. 687 / 1 februarie 2022
REFEREAT DE APROBARE
privind probarea diminuării suprafetei imobilului- teren-înscris in proprietatea publică a comunei Acățari.
În data de 29 aprilie 2020, a fost publicat Ordinul ANCPI nr. 1207 din 22 aprilie 2020 privind modificarea şi completarea Regulamentului de avizare, recepție şi înscriere în evidențele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 700/2014 („Regulamentul”). Schimbările vizează atât aspecte procedurale cu implicații în activitățile întreprinse de persoanele autorizate, cât și modul în care titularii de drepturi tabulare pot efectua înscrieri sau modificări cu privire la imobile în anumite situații specifice.
În actul susmenționat este specificat:.
Modificarea suprafeței imobilului
Pentru imobilele situate în intravilan, modificarea în plus a suprafeței cu un procent de până la 2% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară se efectuează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței și a declarației autentice a proprietarului. Dacă modificarea implică un procent între 2% și 15%, atunci operațiunea se va realiza în temeiul documentației cadastrale aferente ce va include declarația autentică a proprietarului și procesul-verbal de vecinătate.
Suprafața imobilelor situate în extravilan poate fi modificată în plus cu un procent de până la 5% în baza documentației cadastrale la care se va atașa declarația autentică a proprietarului, pentru zonele de aplicare a legilor proprietății unde există un plan parcelar recepționat de oficiu, și procesul-verbal de vecinătate pentru imobilele situate în zonele foste necooperativizate, pentru care nu s-au emis titluri de proprietate.
În cazul în care în urma operațiunii de repoziționare a imobilului (pentru rectificarea unor erori în planul cadastral digital, eliminarea golurilor și suprapunerilor, etc.) se modifică suprafața acestuia cu un procent de +/- 2% față de suprafața înscrisă în cartea funciară, va fi necesară și declarația autentică a proprietarului prin care acesta consimte la modificarea suprafeței. Potrivit noilor dispoziții, deși repoziționarea poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie, modificarea suprafeței cu până la +/- 2% poate fi realizată o singură dată.
Secretar general,
Jozsa Ferenc