30 June 2022

ROMÂNIA

JUDEŢUL MUREŞ

PRIMĂRIA COMUNEI ACĂŢARI

Tel/Fax: 0265 333112, 0265 333298; e-mail: acatari@cjmures.ro, www.acatari.ro

 

 

Nr.4291  din  23 iunie 2022

 

 

 

P R O C E S-V E R B A L

al şedinţei  Consiliului local Acăţari din 23 iunie  2022

 

 

                   Încheiat azi  23 iunie  2022 cu ocazia şedinţei  ordinare   a Consiliului local al comunei Acăţari.

                   La ședință sunt prezenţi: Osvath Csaba,primarul  comunei Acățari  și următori consilieri locali:  Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Menyhart Balint, Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin

Lipsesc: Krizsan Tibor , Menyhart Balint și More Tibor.

La ședință participă : Toth Emese Zsuzsanna, administrator public   , Fulop Robert, șef  Birou financiar contabil și resurse umane , Szocs Judit,delegat sătesc satul Stejeriș și Piri Jozsef,delegat sătesc satul Corbești

Președinte de ședință:salut pe cei prezenți și dau citire ordinei de zi pentru ședința de azi, care cuprinde următoarele puncte:    

 

1.Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici și a cofinanțării pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani .

                                                                   Inițiator:Primarul comunei

2.Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de tarifare conform rezultatelor Analizei  Cost-Beneficiu pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani ”

                                                                   Inițiator:Primarul comunei

3.Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de tarifare conform rezultatelor Analizei  Cost-Beneficiu pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, “ Zona LUDUȘ-MIHEȘU DE CÂMPIE. UAT Luduș, UAT Sânger, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Grebenișu de Câmpie, UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie”

                                                                   Inițiator:Primarul comunei

4.Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării Comunelor Bălăușeri, Glodeni, Gornești și Mădăraș la Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”

                                                                   Inițiator:Primarul comune

5.Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statutului Asociației ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”

                                                                   Inițiator:Primarul comunei

 

            -  2 –

 

6.Proiect de hotărâre privind  aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022

                                                Inițiator:Primarul comunei

7.Proiect de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet medical, situat în imobilul din comuna Acățari,sat.Acățari,nr.37/A

                                                                   Inițiator:Primarul comunei

          8.Întrebări,interpelări.

 

                   Președinte de ședință:supun la vot ordinea de zi :

 

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

                    Președinte de ședință:supun la vot conținutul procesului verbal al ședinței  din   25 mai  2022,

 

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

 

            Se trece la discutarea primului punct  înscris pe ordinea de zi referitoare la proiectul de hotărâre  privind  aprobarea indicatorilor tehnico economici și a cofinanțării pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani.

            Primar:salut și pe cei prezenți.

          Despre Proiectul reginoal de dezvoltare a infrastructurii de apă am prezentat unele aspecte în ședințele precedente.

          Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureş şi Compania Aquaserv SA Tg. Mureş a transmis un proiect de hotărâre,din care rezultă că  comuna Acățari este inclus în Master Planul pentru Sectorul de Apă și Canal al județului Mureș în Lista Investițiilor Prioritare.

          Pentru realizarea acestor obiective Aqua Invest prin consultantul- firma  Ramboll - a întocmit Studiul de fezabilitate în concordanță cu cerințele de formă și de conținut ale Ghidului solicitantului, condiții specifice de accesare a fondurilor.

          Studiul de fezabilitate constă în studii tehnice, financiare şi instituţionale, reprezentând un concept preliminar necesar pregătirii Aplicației de finanţare.

          La studiul financiar menționez că ,costurile vor fi suportate în felul următor :

 

-         3 –

 

-                                94% necesar de finanțare, compusă din: 85% fondul de coeziune, 13% buget de stat şi 2% buget local

-                                   6% finanțare din partea Operatorului Regional

Indicatorii tehnico-economici ai investiției aferente comunei Acățari, sunt după cum urmează:

-                      Valoarea totala a investitiei ( preturi curente, conform devizului general)          14.297.399 lei

-         din care constructii- montaj  10.703.507 lei

-         13, 685 km de retele de apa potabile

Pentru realizarea acestor investiții  Compania Aquaserv SA dorește să promoveze în cadrul programului POIM- Programul Operational Infrastructura Mare- , cuprinzând investițiile aferente localitatilor  Stejeriș, Acățari și Murgești din UAT Acățari.

Prezenta hotărâre va face parte din una din documentele   necesare pentru întocmirea Aplicației de finanțare, în lipsa căruia  Proiectul nu se va considera eligibil.

                   Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

          Se discută punctul doi din cadrul ordinei de zi referitoare la privind aprobarea Strategiei de tarifare conform rezultatelor Analizei  Cost-Beneficiu pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, Zona VALEA NIRAJULUI. UAT Crăciunești, UAT Acățari, UAT Bereni, UAT Măgherani ”

          Secretar:punctele doi și trei au aceleeași conținut numai că prima se referă la Zona Valea Nirajului,iar celălalt la zona Luduș-Miheșu de Câmpie.

            Aqua Invest a trimis o precizare din care rezultă că: Autoritatea de Management Bucuresti solicită ca hotărârile  referitoare la politica tarifară sa fie adoptate prin doua HCL distincte, o hotărâre pentru zona MIHES- SARMAS si o altă hotărâre pentru zona NIRAJ, documentele făcând parte din două dosare separate.

          Având în vedere că localitățile din cele două zone fac parte din Aqua Invest,Consiliul local Acățari va aproba atât pentru zona Valea Nirajului cât și zona Luduș-Miheșu de Câmpie,iar la rândul lor UAT-le din acestă zonă vor aproba atât pentru zona lor cât și pentru zona Valea Nirajului.

Cum a explicat d-ul primar la primul punct din cadrul ordinei de zi la finanțarea proiectului  , 6% din finanțare revine   Operatorului Regional,respectiv lui Aqua Invest.

Din adresa transmisă de această societate rezultă că pentru susținerea  cofinanțării proiectului din partea Companiei Aquaserv SA, în proporție de 6%, cât și pentru acoperirea costurilor energetice necesare prestării/furnizării serviciilor de alimentare cu apă potabilă și canalizare este nevoie de aprobarea  Strategiei de tarifare, conform rezultatelor Analizei  Cost-Beneficiu,care pentru următoarea perioadă prevede următoarele tarife:

-         4 -

 

 

Strategia de tarifare
Pref/Tarif initial La 1 ianuarie 2022 (RON/m3)*
Cre teri in termeni reali**
 
 
 
 
 
2022***
2023
2024
2025
2026
Pret Apa Potabila
4,03
25,00%
0,00%
3,07%
1.73%
0.75%
Tarif Canaliza re-Epurare
3,39
33,00%
0,00%
4,66%
1.85%
0.85%
*Pret/Tarif fara TVA.

**Creșterile in terrneni reali se vor aplica in fiecare an incepand cu 1 ianuarie.

*** Prin exceptie, in anul 2022, creșterile se aplica de la data obtinerii a vizelor/aprobarilor impuse de legislatia in vigoare.

 

                      Preturile/Tarifele sunt calculate conform unei formule, care râmane valabilă pe toata perioada de valabilitate a acestei strategii tarifare și este în conformitate cu prevederile legale.

          Și această hotărâre  face parte din una din documentele   necesare pentru întocmirea Aplicației de finanțare, în lipsa căruia  Proiectul nu se va considera eligibil.

                   Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

          Se trece la discutarea punctului trei privind aprobarea Strategiei de tarifare conform rezultatelor Analizei  Cost-Beneficiu pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată din judetul Mures, în perioada 2014-2020, “ Zona LUDUȘ-MIHEȘU DE CÂMPIE. UAT Luduș, UAT Sânger, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Grebenișu de Câmpie, UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie”

Secretar:este identic cu cel precedent dar se referă la zona Luduș-Miheșu de Câmpie.

                                     

          Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

          Se discută punctul patru din cadrul ordinei de zi referitoare la proiectul de  hotărâre privind aprobarea aderării Comunelor Bălăușeri, Glodeni, Gornești și Mădăraș la Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”.

 

 

-         5 –

 

            Primar: Asociaţia „Zona Metropolitană Târgu Mureş” a fost constituită în anul 2006 în temeiul reglementărilor privind amenajarea teritoriului şi ca necesitate rezultând din tendinţele contemporane de dezvoltare spaţială a  Judeţul Mureş, a municipiul Târgu Mureş, împreună cu unităţile administrativ teritoriale care au aderat la această Asociație,inclusiv comuna Acățari,care este membru fondator.

Având în vedere că Asociația are în vedere derularea unor proiecte în zona Tg-Mureșului , comunele Bălăușeri, Glodeni, Gornești și Mădăraș,prin Hotărâri au aprobat adrerarea la Zona Metropolitană.

Potrivit prevederilor Statutului Asociației, poate deveni membru orice unitate administrativ teritorială din Județul Mureș, aflată la o distanță de până la 30 km de Municipiul Târgu Mureș, care recunoaşte şi îşi asumă Statutul, înţelegând să acţioneze dezinteresat pentru realizarea scopului şi obiectului de activitate al Asociaţiei, aderă la ideile şi mijloacele de acţiune promovate de Asociaţie, are scopuri comune cu cele ale membrilor Asociaţiei, în baza unei cereri formulate în acest sens, cerere care va fi supusă votului Adunării Generale a Asociaților.

Pentru ca aceste UAT-uri să poate adera la Asociație este nevoie de acceptul tuturor membrilor fondatori,prin hotărâre,motiv pentru care a fost prezentat prezentul proiect de hotărâre.

 

          Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

          Se trece la discutarea  punctului cinci din cadrul ordinei de zi referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Statutului Asociației ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”.

          Primar:acest punct de pe ordinea de zi este legat de cel precedent.

          În cazul de primiri de noi membrii este normal că se modifică Statutul,aprobarea a modificării fiind un atribut al Adunării Generale a Asociației.

          Modificarea de Statut ,respectiv Act Constitutiv trebuie aprobat de toți membrii Asociației,urmând  înregistrarea în  în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor de la  Judecătoria Târgu Mureş

         

          Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

Se discută punctul șase din cadrul ordinei de zi referitoare la  proiectul  de hotărâre privind  aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022.

Fulop Robert: Datorită  contractelor de finanțare încheiate de comuna Acățari în ultima perioadă este nevoie de rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru ca sumele din contracte să fie introduse în buget.

 

-         6 –

 

Primul contract este încheiat cu Agenția Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - România pentru derularea proiectului „Dezvoltarea Serviciului de Dezăpezire și Întreținere Spații Verzi în Comuna Acățari, Județul Mureș”.

Prin acest contract se dorește achiziționarea unor echipamente pentru buldoexcavatorul existent,aflat în proprietatea comunei,respectiv:picon,cupă trapez,foreză și lamă dozer.

Valoarea contractului este de 93.000 lei,finanțat 100% de Agenția contractantă.

  Contractul este semnat,dar este nevoie de rectificarea bugetului.

Al doilea contract este cu  Fondul Român de Dezvoltare Socială pentru derularea proiectului „Asigurarea accesului egal al comunității romilor din localitatea Corbești la serviciile publice locale”.

Acest contract are ca sursă de finanțare Acordul dintre Regatul Norvegiei și Uniunea Europeană privind Mecanismul financiar norvegian 2014-2021.

Valoarea proiectului este de 113.000 lei,sumă care trebuie inclus în buget.

 

          Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

  Primar: prin achiziție publică am cumpărat un buldoexcavator pe care dorim să echipăm cu accesori necesari pentru o mai bună exploatare.

Aceste echipamente sunt universale,acest lucru însemnând că sunt adaptabile buldoexcavatorului.

La al doile proiect de care vor beneficia  grupurile vulnerabile și marginalizate care trăiesc în localitatea Corbești, și nu numai , prin asigurarea îmbunătățirii calității infrastructurii de bază și creșterea egalității de șanse, care va contribui la scăderea gradului de excluziune socială.

Concret este vorba despre un proiect de   asfaltare a  drumului comunal Gruișor-Corbești.

  În prima fază proiectul se referă la elaborarea proiectului tehnic de asfaltare a drumului din fonduri Norvegiene.

Din informațiile mele rezultă că după finalizarea acestui  proiect,  s-ar putea ca tot din acest fond să fie finanțată și executarea efectivă a lucrării.

 

  Se trece la discutarea punctului șapte  din cadrul ordinei de zi referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet medical, situat în imobilul din comuna Acățari,sat.Acățari,nr.37/A.

Primar:este vorba despre cabinete medicale din incinta Dispensarului Medical Uman.

  După cum cunoașteți la  acest imobil în anul precedent au fost executate lucrări de modernizare.

Partea de la parter,unde au fost amenajate cabinete medicale, cu anexele necesare funcționării acestora , în anul trecut,tot pe bază de hotărâre a consiliului local , au fost concesionate pentru activități medicale.

 

 

-         7-

 

Câștigătorul licitației nu a realizt  obligațile prevăzute în  contractul de concesiune,motiv pentru care am luat legătura cu respectiva și a comunicat că renunță la închirierea acestor spații.

Având în vedere cele de mai sus se propune prin proiectul de hotărâre concesionarea din nou a acestor spații,cu execepția spațiilor oferite cabinetului de stomatologie,despre care s-a discutat în ședința precedentă.

Sperăm ca prin concesionarea acestor spații, pentru diferite cabinete de specialitate, calitatea actului medical din comună să se îmbunătățească.

                  

          Președinte de ședință:supun la vot proiectul de hotărâre în forma prezentată.

                             Pentru   : 10 (Albert Marton , Balint Barnabas Attila,Ciatlos Gyorgy, ,Laszlo Jozsef , Magyari Zoltan  , Nagy Albert , Nagy Dalma Imola  , Nam Vilmos, Pecsi Domokos ,Veres Gaspar Ervin)

Împotrivă:   0

Abţineri:      0

 

          Președinte de ședință:dacă sunt întrebări,interpelări.

          Primar:dacă nu sunt,doresc să Vă comunic punctual  unele informații.

 

          1.În perioada 17-18 a lunii pe baza sportivă din Acățari s-a desfășurat  etapa județeană a concursului profesional  al serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

          În clasamentul general la nivelul Serviciilor  Voluntare pentru Situații de Urgență , pe primul loc  s-a clasat SVSU Acățari,care va reprezenta județul Mureș în cadrul etapei regionale/interjudețene .

          Este al treilea clasare pe primul loc al SVSU Acățari la aceste concursuri,iar când nu am obținut primul loc ne-am clasat pe locurile doi și trei.

          Nu se cunoaște cu exactitate unde se va organiza etapa regională/interjudețeană,dar din informțiile noastre s-ar putea să se desfășoare în județul Harghita , la mijlocul lunii iulie.

          Doresc pe această cale să mulțumesc tuturor care au contribuit la acest succes , mai ales concurenților, dorind succes și pentru viitor.

 

          2.În ultima perioadă am primit mai multe invitații de la localitățile înfrățite pentru a participa la diferite evenimente,care datorită pandemiei nu au avut loc în ultimii doi ani.

          Având în vedere multiplele activități în care am fost implicat nu am putut onora aceste invitații.

          Mă refer la localitățile Beled,Sopronemeti,Vasarosfalu și altele.

          În perioada următoare,depinzând și de activitățile în care este implicată Primăria,mă voi deplasa la localitățile înfrățite de la  care am mai primit invitație.

          Cu această ocazia voi vizita și localitățile unde nu ne-am deplasat.

          Mă voi deplasa cu mașina de serviciu și sunt deschis să transport și consilierii care doresc aces lucru.

          Mă gândesc la localitățile Vaja și Denesfa.

          Nu avem încă o invitație din partea comunei Lumina,dar în urma discuților purtate cu primarul din localitatea respectivă, suntem așteptați și acolo.

          Menționez că d-ul primar al localității Lumina,cu o delegație compusă din 12 persoane a vizitat comuna nostră.

 

-         8 –

 

          Consider că întâlnirea a fost benefică,și consider că delegația a fost mulțumită de ospitalitatea nostră.

 

          3.Doresc să fac unele precizări la primul punct discutat pe ordinea de zi.

            Am primt o adresă de la Aqua Invest legat de Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă în  UAT Acățari,prin care s-a solicitat o Declarație din care să rezulte că terenurile identificate în planșă,care este atașat solicitării, și unde vor fi montate conductele de apă se află în proprietate publică a comunei și sunt disponibile pentru realizarea investiției.

          Se dă citire adresei și se prezintă planșa.

          Consider că realizarea proiectului este pe un drum bun și sper să nu existe contestații la licitație.

          Noi,datorită faptului că am întabulat drumurile,nu numai că am putut semna declarația,ci am putut prezenta și extrase CF pentru majoritatea amplasamentelor solicitate.

          Licitația este în curs de desfășurare, iar termenul de realizare a investiției este de 15 luni.

          Din partea noastră nu există nici un impediment pentru realizarea proiectului.

          Nam Vilmos:la discuțiile anterioare era cuprins și satul Roteni.

          Primar:satul Roteni este cuprins în proiectul de canalizare, dar această localitate nu este neglijată nici la introducerea  apei potabile.

          Am prezentat de mai multe ori că datorită debitulului pârâului Niraj, introducerea apei potabile nu se poate realiza din aceasta.

          Apa se va extrage din râurile Mureș , Târnava Mică și pârâul Niraj.

          Satele Vălenii,Găiești și Suveica vor fi aprovizionate din râul Târnava Mică.

          Satul  Roteni se va alimenta de la un bazin  amplasament în  tarlaua denumit Agyagjuk,din conducta prevăzută în această zonă.

          Nam Vilmos;una din fântânile situate în satul Murgești este umplut până la refuz,iar datorită gazelor existente în subsol umplutura din această fântână este adusă la suprafață.

          Această fântână a avut apă,adevărat puțin sărată,dar în momentul de față este inutilizabil.

          Solicit să găsim o soluție pentru astuparea acestuia.

          Primar: cunosc problema,apa datorită gazelor a fost adusă la suprafață,dar din nefericire datorită acestor gaze ajunge la suprafață și umplutură.

          Această umplutură va curge în fântâna vecinată cu cel din pricina,stricând și pe aceasta.

          Vom lua legătura cu specialiști în domeniu pentru a găsi o soluție pentru soluționarea aceastei probleme.

 

Nefiind alte  intervenţi din partea  consilierilor ,preşedintele de şedinţă  mulţumeşte    pentru   participare ,considerând  încheiate   lucrările  şedinţei de azi.

 

 

Preşedinte de şedinţă

Laszlo Jozsef

                                                                    Secretar general

                                                                      Jozsa Ferenc