Satul Gruişor se situează în cursul de jos al pîrîului Niraj, între dîmburile văii Nirajului, iar în 1496 apare deja ca un sat distinct cu cîteva gospodării.
Localităţile vecine: Est: Văleni, Nord-Est: Acăţari, Nord: Stejeriş, Nord-Vest: satul Foi, care aparţine astăzi satului Crăciuneşti, Vest: Corneşti, iar în Sud: Corbeşti.
În anul 1604 a fost construit o biserică din lemn, care în anii 1800 a fost reconstruită. În anul 1640 a existat deja şcoală, cea ce înseamnă unicat în vremea respectivă, dat fiind faptul că satele din regiune nu aveau încă şcoli.
Nu putem vorbi de depopularea satului, însă foarte puţini sunt tinerii care încearcă să trăiască după posibilităţile oferite de satul lor natal. Unii se mută în oraş, ceilalţi în Ungaria în căutarea posibilităţilor.
După schimbările politice din anul 1989 situaţia socială şi economică a satului s-a înrăutăţit. Cei care lucrau în fabricile din Tîrgu Mureş, astăzi sunt şomeri, lucrează în Ungaria, sau foarte puţini dintre ei se ocupă cu agricultura, cea ce reprezintă pentru ei un venit minim, necesar supravieţuirii zilelor.
Totuşi locuitorii satului Gruişor trăiesc cu speranţa că odată, în urma unei dezvoltări generale pe plan economic, sau datorită unor măsuri economico-sociale luate pe plan local prin atragerea unor fonduri alocate de Uniunea Europeană în procesul de integrare în structurile acesteia, satul Gruişor va deveni iarăşi o localitate cu perspective pentru viitor.
Bibliografie: Zakariásné Papp Magdolna, În umbra salcâmurilor