Satul Văleni se situează la o distanţă de 16 km de oraşul Târgu Mureş.
Localităţile vecine: Acăţari, Gruişor, Găieşti şi Roteni. Pe drumul european E60 se situează între localităţile Acăţari şi Găieşti, iar cu satele Roteni, Gruişor şi Corbeşti este legat prin drumuri comunale.
În anul 1332 comunitate religioasă din sat apare sub denumirea de Vaya. În registrul din 1567 este aminitită sub denumirea de Waya cu 9 gospodării. (Orban Balazs)
Biserica din satul Văleni este foarte veche, a fost construită înaintea reformării bisericii romano catolice, în secolul al XIII-lea. Biserica a supravieţuit luptele împotriva imperiului otoman şi împotriva tătarilor, pe pereţile ei se văd încă urmele lăsate de armele tătarilor. Patrimoniul cultural al bisericii reformate din Văleni este foarte bogată în obiecte ca: un pahar din argint din anul 1642, o basmaua din 1761 de provenienţă otomană. La clopotul mic se citeşte următorul text: „O Rex glorie venicum pace 149”.
Locuitorii satului imediat după reformarea bisericii catolice au preluat religiaprotestantă.
Schimbările sociale din anul 1989 au influenţat adânc situaţia economică a satului. Datorită desfinţării CAP-ului şi a desfinţării unităţilor de producţie din Târgu Mureş, numărul şomerilor s-a înmulţit. Astfel satul Văleni, cu aproape cea mai numeroasă populaţie din comuna noastră, se confruntă cu probleme serioase de ordin economic..
Situaţia geografică foarte favorabilă, resursele ei materiale şi umane neexploatate ne permite să sperăm că satul Văleni va recăpăta odată locul meritat precum şi vechea demnitatea a ei.
Bibliografie: Fabian Julia, Obiceiurile legate de sărbători din satul Văleni